Waarom Lachyoga ?

Lachende mensen worden aantrekkelijker gevonden. En zo zijn er nog veel meer redenen om veel en goed te lachen. – Een workshop lachyoga is de meest leuke, eenvoudige en vrolijke manier om hiermee kennis te maken. – De twee werelden van het spirituele en het aardse nuchtere komen samen in de lachyoga.

Je dag starten met een lach helpt je meer dan je misschien denkt.
1) Je maakt endorfine aan waardoor je je lekkerder voelt. Als je je lekkerder voelt kun je meer aan.
2) Een goede lachbui maakt je creatiever wat handig is in een tijd zoals deze wanneer je dat goed kan gebruiken.
3) Je vergeet ook even de zorgen voor morgen en het blijkt dat ze daarna minder erg lijken dan eerst. En sommige dingen lossen zich simpelweg vanzelf op.
4) Je kan beter dealen met de dingen die op je pad komen. En dat er wat op je pad komt is nu onoverkomelijk. Gelukkig sta je er niet alleen voor.
Bron: Saskia van Velzen

De kunst van het lachen –

Lachen is het beste medicijn.
Cortisol wordt het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij alle vormen van stress, zowel fysiek als psychologisch. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in spieren worden afgebroken zodat het lichaam hiervan glucose (energie) kan aanmaken.
Lachen stimuleert en verstevigt het immuunsysteem. Dit verdedigingssysteem verdedigt het lichaam tegen indringers en bestrijd veranderende cellen in het lichaam. Ook wordt het ingezet om afvalstoffen te verwijderen.In het lichaam worden ook dopamine en serotonine aangemaakt.
Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Serotonine helpt bij het reguleren van de stof dopamine. Naast de aanmaak of juist afname van al deze stoffen wordt je cardiovasculaire systeem geactiveerd doordat je bij lachen dieper adem haalt. Er komt meer zuurstof in je bloed en je middenrif en buikspieren worden getraind.

Lachen masseert ook de inwendige organen, wat leidt tot een betere bloedtoevoer en daardoor een beter functioneren van het lichaam. Lachen masseert de darmen en bevordert daardoor de stoelgang.
Al deze processen, worden ook in gang gezet bij sport en bij het hebben van seks. Ook bij deze twee activiteiten kun je je (achteraf) heel goed voelen.

Emotionele en sociale voordelen
Lachen en huilen zijn over de hele wereld gelijk. In iedere taal en in ieder werelddeel betekent een lach en een traan hetzelfde. Samen huilen of lachen verbroedert. Lachen relativeert, het helpt om het leven niet te serieus te nemen. Wist je dat voor het maken van een frons wel 40 gezichtsspieren nodig zijn, terwijl dit er voor een glimlach slechts 15 zijn? Glimlachen kost dus veel minder energie. Spaar je energie en glimlach eenvoudigweg.
Als je fronst kun je niet lachen. En daarentegen, als je lacht kun je niet fronsen! Ook, niet onbelangrijk, lachende mensen worden aantrekkelijker gevonden. Hierdoor kunnen deuren voor je open gaan die anders gesloten zouden blijven. Wist je dat een glimlach zelfs door de telefoon te horen is?

Het ontstaan van lachyoga
In India las een arts ook over deze, en nog vele andere onderzoeken naar lachen. Wat hij echter nog miste was informatie over preventief werken. “Waarom zouden we niet altijd lachen?” dacht hij. “Dan leven we al gezonder en blijven we gezonder.” Om dit in de praktijk te brengen startte hij met een lachclub.
In zijn woonplaats in een park kwamen de mensen samen om te lachen. Dit deden ze door elkaar aan het lachen te maken door moppen te tappen. Maar, zoals je kan verwachten, ging de animo eraf. De moppen raakten op en niet iedereen heeft nu eenmaal hetzelfde gevoel voor humor.
Toch geloofde hij wel in de kracht van lachen. Hij zag dat het de mensen goed deed. Na veel overleg met zijn vrouw, die yogadocente was, ontwikkelden zij samen de lachyoga. Hierin worden allerlei ademhalings- en rek-en strekoefeningen uit de hathayoga gecombineerd met lachmeditatievormen. Hieruit is weer een scale aan nieuwe oefeningen ontstaan.
Nu zijn er over de hele wereld al ruim 7000 lachclubs in 70 landen. Mensen vinden het heerlijk
om bij elkaar te komen en eens lekker te lachen.

(Tekst bronvermelding – Saskia van Velzen – Lachwinkel)

Het logo van de lachyoga is deze “HOHOHAHAHA”, in een cirkel. Zo kan iedereen dit wereldwijd herkennen.

Wilt u direct contact? App me hier!